Csodálatos Lengyelország

Csodálatos Lengyelország

Tudtad? A Pál utcai fiúk a lengyeleknél is kötelező olvasmány

2022. november 23. - Blanka Hámori
Tudtad? A Pál utcai fiúk a lengyel gyerekeknek is kötelező olvasmány! A lengyel címe a könyvnek: "Chlopcy z Placu Broni" vagyis "Fiúk a Broni térről" (a BRONI szó lengyelül védelmet jelent)
 
Pár éve újraírták a fordítást, hogy nyelvezetében érthetőbb legyen a szöveg. hisz éppúgy, mint a magyar gyerekek, a lengyel gyerekek is kevésbé értik ma már a történet egyes elemeit, kifejezéseit.
Viszont továbbra is (5. osztályban, tehát éppúgy, mint nálunk) a Pálutcai az irodalom óra része. 
Ezért sok lengyel ismeri Molnár Ferenc illetve Nemecsek, Boka és a "braci Pastorów" (Pásztor-testvérek) nevét :)
kepkivagas_2.PNG
Idegenvezetés, tolmácsolás, szervezés: magyar-lengyel nyelven 
csodálatoslengyelorszag@gmail.com 

Zakopane: a 4 legfontosabb látnivaló

 Zakopane egy mese-város, egyúttal a legmagasabban fekvő lengyel város. Központja a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. Délről a mészköves Tátra, északról a Gubalówka hegyvonulata határolja. Három főúton és egy vasútvonalon lehet eljutni a városba. 

 

1. Gubawólka

 

A Gubalówka lábánál található sikló alsó állomásához gyalogosan is el lehet jutni, menet közben érintve a síugrósáncokat is. A túra a Tátrai Nemzeti Park határán halad végig, a fekete jelzést követve, kényelmes tempóban 2 óra alatt végigjárható és nagyon szép.

 

gubalowka.jpg

 

2. Kasprowy wierch

 

A Gáspár-csúcs  (lengyelül Kasprowy Wierch) a Liptói-havasok 1987 méter magas csúcsa. Zakopane déli részén, a lengyel-szlovák határ lengyel oldalán található.  A hegycsúcs alatti lejtőkön télen sípályák üzemelnek. A csúcsra gyalog, vagy lanovkával juthatunk el. 

kepkivagas_1.PNG

 

 

3. Chocholowskie termy

 

Nem sokan ismerik ezt a Zakopanétől csak 15 percre autózásra található – pár éve épült – termálfürdőt, pedig nagyon kellemes szórakozást nyújt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Több kül- és beltéri medencével, több csúszdával rendelkezik, kitűnő kikapcsolódási és feltöltődési  lehetőség. 

termy.jpg

 

 

4. Morskie Oko

 

Zakopane egyik legszebb látnivalója a Halas-tó (Morskie Oko, azaz Tengerszem), mely a Magas-Tátra legnagyobb tava. A tó Lengyelország területén, Łysa Polanától néhány kilométerre, a Magas-Tátrában található, a Tátrai Nemzeti Park területén. A gleccsertó 1393 méteres magasságban terül el, déli oldalát a 2438 méter magas Menguszfalvi-csúcs határolja. A tótól keletre Lengyelország legmagasabb csúcsa, a 2499 méter magas Tengerszem-csúcs található. A Morskie Oko a Tátra legnagyobb tava, területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter, ezzel a negyedik legmélyebb tó a hegységben.

i00006bxzzmcem4a.jpg

 

 

Lengyelországi magyar nyelvű idegenvezető: csodalatoslengyelorszag@gmail.com 

Mit mondanak a lengyelek a rakéta becsapódásról?

UPDATE: A lengyel kormány képviseletében Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta szerda délelőtt: "Az eddigi vizsgálatok alapján nincs jele annak, hogy szándékosan megtámadták volna Lengyelországot."  Mateusz Morawieczki kormányfő pedig szerencsétlen esetről beszélt.

 

 

A lengyel kormány álláspontja, hogy egyelőre "vizsgálja" a tegnapi esetet valamint a rakéta véletlen becsapódásáról beszél (a szóvivők nem neveztek meg felelőst). Ettől függetlenül az Orosz Föderáció nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba. A Lengyelországgal foglalkozó szakértők már az eset délutánján arról beszéltek, hogy a kulcsmomentum a lengyelek reakciója lesz, a jó irány mindenképp a higgadtság. 

 

A lengyel kormányzati oldalon a következő szöveget találjuk 2022.11.16-a hajnalán: 

 

2022. november 15-én az Orosz Föderáció fegyveres erői újabb órákon át tartó, tömeges rakétatámadást intéztek Ukrajna egész területe és annak kritikus infrastruktúrája ellen. 15:40-kor egy orosz gyártmányú rakéta zuhant a Lublini vajdaság Hrubieszów körzetében található Przewodów falu területére, aminek következtében két lengyel állampolgár meghalt. Ezzel az esettel kapcsolatban Zbigniew Rau külügyminiszter azonnali részletes magyarázatot követelve beidézte az Orosz Föderáció nagykövetét a Külügyminisztériumba.

Forrás: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/komunikat-w-zwiazku-z-wezwaniem-ambasadora-federacji-rosyjskiej-do-msz

 

És hogy mi a magyar álláspont? Kovács Orsolya magyar nagykövet szolidaritását fejezte ki a twitteren a lengyelek felé

 

314961534_149162964527160_6355977714523243879_n.jpg

 

 

Przewodów lakói egyelőre sokkos állapotban vannak

 

- írja a Gazeta Wyborcza. Przewodów, egy kis parasztfalu az ukrán határtól kb. 5 kilométerre (Wikipedia). A lakosok, akikkel sikerült beszélnünk, nem kételkednek abban, hogy orosz rakéták hullottak Przewodów-ra, és célpontjuk a határ ukrán oldalán lévő Belz falun átvezető vasútvonal lehetett. Ez légvonalban 10 kilométerre van tőlük.

 

kepkivagas.PNG

 

- Egymás után, egy pillanattal később két hangos csattanást hallottam. Nagyon megijedtem, és a hideg futott végig a hátamon. Ilyet még életemben nem hallottam" - mondta Stanislaw Iwanejko, egy 60 éves przewodowói gazdálkodó a "Wyborcza" riporterének.

 

Bogdan, a gazdaságban dolgozó művezető és a szomszédja, egy traktoros. A férfi szó szerint egy perccel korábban egy traktort hajtott be a telephelyre egy utánfutóval. Kukoricát hozott be. A rakéta eltalált egy mérleget a farmon, és teljesen elpusztította a szomszédos gabonaszárító melléképületet. A robbanás után két méter mély kráter maradt a földben, amint az a Przewodowo farmon dolgozó munkások által készített, az interneten terjedő mobiltelefonos felvételeken látható.

 

Egy második rakéta két kilométerrel arrébb, lakatlan területen zuhant le, nem okozott kárt. 

 

A rendőrség két órával a robbanások után teljesen lezárta a farm területét. A bejárati kapu előtt fél kilométerrel járőrök állnak, drónokat is bevetnek az kutatásban. Úgy tudjuk, hogy a szolgálatok a helyszínen dolgoznak, és folyamatosan biztosítják a robbanási területet.

 

A lengyel kormány azonnal azt kérte a médiától, hogy ne hozzanak ki megalapozatlan, nem megerősített híreket, várják meg a hivatalos álláspontot. 

 

A posztom ennek a cikknek a fordítása. 

________________________________________________

 

Lengyel és magyar nyelvű tolmácsok, idegenvezetők, hazánkban és Lengyelországban: www.budapestmylove.com 

Krakkó látnivalók

Krakkó 500 évig volt a lengyel főváros, azonban ma is megvan a jelentősége: turisztikai és kulturális központnak számít. 6000 műemléke és 40 múzeuma van, egy igazi csoda a Visztula partján. Mit érdemes megnézni, ha ott járunk? 

 

 

Főtér  – Rynek Glówny

A 13. században a főteret kifejezetten piactérnek tervezték, az ekkor királyi város Krakkó egyik legfontosabb pontja volt - és ma is az.  A legnagyobb középkori főtér a Wawel és a Barbakan közt helyezkedik el. A teret többszáz éves paloták, a nemzeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Központ épülete vszi körbe. 

A főtéren számos látnivaló található: a kéttornyú Mária-templom, a Szent Adalbert- templom, és a Posztócsarnok is.

 

rynek-w-krakowie-ciekawostki.jpg

 

Mária- temlom  – Kościół Mariacki

A 14-15. században épült gótikus stílusú templom, 2 sajátos toronnyal, a Rynek sarkán áll. A magasabb  toronyból minden órában felhangzik a Mariacki, a város nevezetességé vált kürtszó. A kisebb torony templomi harangtorony céllal épült. A vasból készült, falra szerelt nyakbilincs, a bejáratnál anno büntetés végrehajtás eszközeként szolgált.

 

Posztócsarnok  – Sukiennice

A Főtéren található csarnok különféle keletről jövő textilek, fűszerek és helyi bőráruk, só központi piaca volt a középkorban. A kétezres években modernizálták az épületet. 

 

Wawel

A Wawel a Wisztula bal partján található reneszánsz stílusú épületegyüttes. Alább olvashatsz a dombon található látnivalókról: 

 

wawel2.jpg

 

Wawel Királyi palota

A 13. században a Lengyel Királyság fővrosa volt Krakkó, a dombon lévő rezidenciát és székesegyházat az első uralkodók jelölték ki az ország középpontjának. A palota a Kazimierz negyeddel együtt a Világörökség része.  A Jagelló királyok idejében a reneszánsz elterjedésével bontakozott ki teljes pompájában a palota, árkádos boltíves udvarokat, gobelinnel, szőnyegekkel borított belső tereket alakítottak ki. 

 

Wawel Székesegyház

A székesegyház valójában elsősorban  a királyok temetkezési helye volt, de a 19. századtól néhány nagy nemzeti hős nyughelyéül is szolgál. A székesegyház nevezetes a Zsigmond-tornyáról, melynek harangja még 30 km-es távolságban is hallható.

 

Kazimierz  zsidónegyed

A zsidónegyed hangulata a világon egyedülálló. A zsidó és keresztény kultúra keveredését érezhetjük az utcácskákban. Zsidó házak, zsidó temető, de újabban éttermek és bárok is találhatók itt.

 

Kezdetben, a városban jól megfértek egymással a különböző valláshoz tartozó lakosok, de jellemzően a 15. századtól a zsidókkal szembeni erősödő ellentétek miatt a krakkói zsidó lakosság a negyedbe költözött át.  Később a zsidóság engedélyt kapott arra, hogy más városrészbe is áttelepüljön. Az itteni zsidóság legtragikusabb időszaka alatt, a német megszállás idején, 1941-ben létrehozták a város Podgórze negyedében a zsidó gettót, ahová áttelepítették, majd deportálták a zsidó lakosságot.

 

shutterstock_477060769_1200.jpg

 

Oskar Shindler gyára

Itt tekinthető meg Oskar Shindler gyára, amelyet sokan Steven Spielberg Schindler listája című filmből ismernek. Érdekesség, hogy a film egyes jeleneteit is a Kazimierz negyedben forgatták

 

7122190806195653.jpg

 

Óváros

Az óvárost  a 13. században falakkal vették körbe, a tatárok elleni védekezésképpen.  Ennek már csak nyomait láthatjuk, az egyik ilyen a Flórián-kapu, amely mellett a fal is épségben megmaradt, és segít elképzelni, hogy milyen lehetett a korai városfal.

 

st-florians-gate-krakow-1637695195wih.jpg

 

Barbakán

A 7 tornyú erődítmény a régi városfal része.  Az 1400-as években gótikus stílusban építették, hogy a Flórián- kaput, a város bejáratát védelmezze. Korábban a kapu és a barbakán összeköttetésben álltak, de ma már mindkettő külön épület.

 

Jagelló Egyetem

Az óváros fontos része az 1364-ben alapított gótikus stílusú egyetem, amely nem csak Lengyelország, de a világ legrégebbi egyetemeként van nyilvántartva!

 

 

Lengyelországba utazol és szállásra vagy idegenvezetőre van szükséged? 

Segítek! Írj: csodalatoslengyelorszag@gmail.com vagy 0036202359758

 

Lengyelország: 3 érdekes hely, ahova érdemes elkirándulni

Ahogy kis hazánkat sem lehet néhány nap alatt bejárni, úgy Lengyelországot is lehetetlen 1 hét alatt megismerni - hiszen ez az ország a mienk négyszerese! 

polska.PNG

646px-polska_mapa_woj_z_powiatami.png

 

Mi, magyarok főleg Zakopane, Krakkó, Wieliczka térségében szoktunk kirándulni, ami egy 3-4 nap alatt végig járható kis körút, főleg őszi-téli program, de óriási tévedés, hogy Lengyelország ne lenne alkalmas akár nyári vakációra! 

Ha csak nagy vonalakban kéne említeni néhány valóban "must see" látnivalót a lengyeleknél, ami NEM a nagyvárosok főtere, NEM az általunk ismert déli síparadicsom, és NEM a balti-tengeri tengerpart (később ezekről is lesz szó a blogban!), akkor a következőket ajánlanám kirándulóhelynek: 

 

1. MAZURI TÓVIDÉK

 

45 tó, 12 csatorna és 8 folyó alkotja a tóvidéket, mely nemcsak a vizi sportok szerelmeseinek (kajak, kenu, vitorlás) , hanem a ""klasszikus turistáknak", kirándulóknak és bringásoknak is szuper célpont. 

yhkk9kuturbxy9hmdhizge1yi1lyze2ltqxmtutowu0zi04zmi2ytg0zddmnwiuanblz5gvas0dbwddw94aaaewaq.jpg

 

2. MALBORKI VÁR

 

A malborki kastély egy középkori (1247-ben épült) vár, melyet a Német Lovagrend épített, hogy a pogány balti poroszoktól védjék a területet. 

565.jpg

 

3. BIALOWIZEA-I ŐSERDŐ 

 

A Fehérorosz határon lévő erdő Európa utolsó őserdeje, ahol erdőgazdálkodás még nem volt. Az ökoszisztéma kb 10.000 éves, az utolsó természetes élőhelye az európai bölénynek. 

bialowieza-erdo-600x410.jpg

 

 

Szállás, idegenvezető, tolmács: csodalatoslengyelorszag@gmail.com vagy Whatsup: 0036 20 235 9758

Csodálatos Lengyelország - Miről szól ez a blog?

Sziasztok, Hámori Blanka vagyok, a Csodálatos Lengyelország blog szerkesztője. Lengyel szakos diplomám van, éltem Lengyelországban, és most is napi szinten dolgozom lengyelekkel (ügyintézek, idegenvezetek és tolmácsolok). 

 

309313759_810930670116583_7213540574009936308_n.jpg

 

Mivel rengeteg lengyelnek mutattam már meg Magyarországot és magyar kultúrát, úgy gondoltam, hogy ez a dolog akkor lesz kerek, ha visszafele is működik: a magyar érdeklődők is megismerik Lengyelországot! Mivel egy hatalmas, sokszínű, gyönyörű országról, és fantasztikus emberekről van szó, így külön blogot érdemel a csodálatos Lengyelország!

Izgalmas a történelme, nagyon sokféle tája, erdeje, városa van, külön lélek a lengyel lélek :) Érdemes akár hosszú vakációnak, akár csak hosszú hétvégének Lengyelországot kitűzni célul! Sőt, üzleti szempontból is érdemes a lengyelek felé nyitni, amennyiben ez indokolt, ugyanis üzletben megbízható, hosszútávon gondolkodó partnerekre lelhetünk bennük.

Amellett, hogy ebben a blogban szeretném bemutatni Nektek a lengyel tájakat, kultúrát, érdekességeket, szívesen segítek Neked 

- szállást

- idegenvezetőt

- éttermet

- tolmácsot találni kinti utadhoz, 

vagy itthon segíteni a munkád a hozzád érkező lengyel ismerősökkel, üzleti partnerekkel. 

Ahol elérsz: hamori.blanka@gmail.com vagy 00202359758 

 

süti beállítások módosítása