Csodálatos Lengyelország

Csodálatos Lengyelország

Zakopane: a 4 legfontosabb látnivaló

2022. november 23. - Blanka Hámori

 Zakopane egy mese-város, egyúttal a legmagasabban fekvő lengyel város. Központja a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. Délről a mészköves Tátra, északról a Gubalówka hegyvonulata határolja. Három főúton és egy vasútvonalon lehet eljutni a városba. 

 

1. Gubawólka

 

A Gubalówka lábánál található sikló alsó állomásához gyalogosan is el lehet jutni, menet közben érintve a síugrósáncokat is. A túra a Tátrai Nemzeti Park határán halad végig, a fekete jelzést követve, kényelmes tempóban 2 óra alatt végigjárható és nagyon szép.

 

gubalowka.jpg

 

2. Kasprowy wierch

 

A Gáspár-csúcs  (lengyelül Kasprowy Wierch) a Liptói-havasok 1987 méter magas csúcsa. Zakopane déli részén, a lengyel-szlovák határ lengyel oldalán található.  A hegycsúcs alatti lejtőkön télen sípályák üzemelnek. A csúcsra gyalog, vagy lanovkával juthatunk el. 

kepkivagas_1.PNG

 

 

3. Chocholowskie termy

 

Nem sokan ismerik ezt a Zakopanétől csak 15 percre autózásra található – pár éve épült – termálfürdőt, pedig nagyon kellemes szórakozást nyújt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. Több kül- és beltéri medencével, több csúszdával rendelkezik, kitűnő kikapcsolódási és feltöltődési  lehetőség. 

termy.jpg

 

 

4. Morskie Oko

 

Zakopane egyik legszebb látnivalója a Halas-tó (Morskie Oko, azaz Tengerszem), mely a Magas-Tátra legnagyobb tava. A tó Lengyelország területén, Łysa Polanától néhány kilométerre, a Magas-Tátrában található, a Tátrai Nemzeti Park területén. A gleccsertó 1393 méteres magasságban terül el, déli oldalát a 2438 méter magas Menguszfalvi-csúcs határolja. A tótól keletre Lengyelország legmagasabb csúcsa, a 2499 méter magas Tengerszem-csúcs található. A Morskie Oko a Tátra legnagyobb tava, területe nagyjából 34 hektár, mélysége 51 méter, ezzel a negyedik legmélyebb tó a hegységben.

i00006bxzzmcem4a.jpg

 

 

Lengyelországi magyar nyelvű idegenvezető: csodalatoslengyelorszag@gmail.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatoslengyelorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr3917985780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása