Csodálatos Lengyelország

Csodálatos Lengyelország

Mit mondanak a lengyelek a rakéta becsapódásról?

2022. november 16. - Blanka Hámori

UPDATE: A lengyel kormány képviseletében Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta szerda délelőtt: "Az eddigi vizsgálatok alapján nincs jele annak, hogy szándékosan megtámadták volna Lengyelországot."  Mateusz Morawieczki kormányfő pedig szerencsétlen esetről beszélt.

 

 

A lengyel kormány álláspontja, hogy egyelőre "vizsgálja" a tegnapi esetet valamint a rakéta véletlen becsapódásáról beszél (a szóvivők nem neveztek meg felelőst). Ettől függetlenül az Orosz Föderáció nagykövetét beidézték a külügyminisztériumba. A Lengyelországgal foglalkozó szakértők már az eset délutánján arról beszéltek, hogy a kulcsmomentum a lengyelek reakciója lesz, a jó irány mindenképp a higgadtság. 

 

A lengyel kormányzati oldalon a következő szöveget találjuk 2022.11.16-a hajnalán: 

 

2022. november 15-én az Orosz Föderáció fegyveres erői újabb órákon át tartó, tömeges rakétatámadást intéztek Ukrajna egész területe és annak kritikus infrastruktúrája ellen. 15:40-kor egy orosz gyártmányú rakéta zuhant a Lublini vajdaság Hrubieszów körzetében található Przewodów falu területére, aminek következtében két lengyel állampolgár meghalt. Ezzel az esettel kapcsolatban Zbigniew Rau külügyminiszter azonnali részletes magyarázatot követelve beidézte az Orosz Föderáció nagykövetét a Külügyminisztériumba.

Forrás: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/komunikat-w-zwiazku-z-wezwaniem-ambasadora-federacji-rosyjskiej-do-msz

 

És hogy mi a magyar álláspont? Kovács Orsolya magyar nagykövet szolidaritását fejezte ki a twitteren a lengyelek felé

 

314961534_149162964527160_6355977714523243879_n.jpg

 

 

Przewodów lakói egyelőre sokkos állapotban vannak

 

- írja a Gazeta Wyborcza. Przewodów, egy kis parasztfalu az ukrán határtól kb. 5 kilométerre (Wikipedia). A lakosok, akikkel sikerült beszélnünk, nem kételkednek abban, hogy orosz rakéták hullottak Przewodów-ra, és célpontjuk a határ ukrán oldalán lévő Belz falun átvezető vasútvonal lehetett. Ez légvonalban 10 kilométerre van tőlük.

 

kepkivagas.PNG

 

- Egymás után, egy pillanattal később két hangos csattanást hallottam. Nagyon megijedtem, és a hideg futott végig a hátamon. Ilyet még életemben nem hallottam" - mondta Stanislaw Iwanejko, egy 60 éves przewodowói gazdálkodó a "Wyborcza" riporterének.

 

Bogdan, a gazdaságban dolgozó művezető és a szomszédja, egy traktoros. A férfi szó szerint egy perccel korábban egy traktort hajtott be a telephelyre egy utánfutóval. Kukoricát hozott be. A rakéta eltalált egy mérleget a farmon, és teljesen elpusztította a szomszédos gabonaszárító melléképületet. A robbanás után két méter mély kráter maradt a földben, amint az a Przewodowo farmon dolgozó munkások által készített, az interneten terjedő mobiltelefonos felvételeken látható.

 

Egy második rakéta két kilométerrel arrébb, lakatlan területen zuhant le, nem okozott kárt. 

 

A rendőrség két órával a robbanások után teljesen lezárta a farm területét. A bejárati kapu előtt fél kilométerrel járőrök állnak, drónokat is bevetnek az kutatásban. Úgy tudjuk, hogy a szolgálatok a helyszínen dolgoznak, és folyamatosan biztosítják a robbanási területet.

 

A lengyel kormány azonnal azt kérte a médiától, hogy ne hozzanak ki megalapozatlan, nem megerősített híreket, várják meg a hivatalos álláspontot. 

 

A posztom ennek a cikknek a fordítása. 

________________________________________________

 

Lengyel és magyar nyelvű tolmácsok, idegenvezetők, hazánkban és Lengyelországban: www.budapestmylove.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://csodalatoslengyelorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr5517979756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása